onsdag 14 oktober 2015

Sponsrad video: Systembolaget- Antilangning

Nu närmar sig snart Halloween och med det kommer en hel del festande och kanske tyvärr också en hel del drickande av alkohol. Mina barn är inte så stora att de ens tänker på att dricka sprit ännu. Deras bild är fortfarande, tack och lov, att det är dåligt med alkohol och tycker att vin verkar jätteäckligt.

Tyvärr kommer den bilden kanske inte att bestå upp i tonåren. I alla fall inte om kompisarna börjar vilja dricka och det blir grupptryck. Det är svårt att hålla koll på alla kompisar men en viktig sak man kan göra som både förälder, äldre syskon eller kompis är att säga nej till att köpa alkohol. Ibland får ungdomarna ju tag på alkohol ändå, kan man tänka, men så är det inte riktigt. Det har gjorts undersökningar på detta som visar att det inte är så lätt att be någon helt okänd att köpa ut. Om man inte kan få tag på alkohol via släkt eller vänner så avstår faktiskt många. Att säga nej gör skillnad!

Att vara den som har köpt ut om det skulle hända en yngre person något skulle troligtvis kännas fruktansvärt. När ungdomar dricker sprit, särskilt de första gångerna, så vet man inte vad som kan hända. En person i min närhet, visserligen laglig enligt svenska alkoholregler, blev nyligen rånad på semester då personen gick hem sent på kvällen. Det gick förhållandevis bra och personen blev bara av med materiella saker men känslan sitter kvar länge. Hade personen varit nykter hade en sen ensampromenad hem på okänd ort kanske inte känts som en lika bra idé. Nu säger jag absolut inte att det var denna persons eget fel, man ska kunna gå ute på natten utan att bli rånad, men det är lättare att tänka klart om man inte druckit.


Så håll emot att köpa ut till yngre, det är inte ens lagligt! Behövs fler argument, titta på Systembolagets video här nedan. 
Detta är ett sponsrat inlägg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar