fredag 30 oktober 2015

Bo vid havet

Älskar du också att Bo vid Havet på semestern? Då ska du kika in på just den just länkade sidan, och spana in stugor, hotell och vandrarhem. Jag rekommenderar Gotland!

Nu när det blir mörkare och mörkare börjar jag drömma mig bort till sommarsemestern. I somras var vi utomlands men nästa sommar skulle jag vilja tillbringa både utomlands och i Sverige. Medelhavet är alltid fint men även i Sverige kan man få riktigt skön medelhavskänsla, just på Gotland.  

Vi har varit på Gotland många gånger, både innan vi fick barn och efter att småknattarna kom. Det är helt enkelt en fantastisk ö, för både familjer, par och även ensamvandrare som bara vill njuta av livet. Hela ön är full av vit kalksten vilket tillsammans med det öppna landskapet och havet gör att ljuset och färgerna liknar medelhavet väldigt mycket. Det är bara en färja bort från Nynäshamn, för oss Stockholmare.

När vi varit på Gotland har vi både provat hotellboende, vandrarhem och att hyra en stuga. Det beror på vilken typ av semester man känner för och hur familjesituationen ser ut. Nuförtiden föredrar vi att hyra stuga så att vi kan fixa vår egen mat och få lugn och ro för alla barn att sova på kvällarna. Avstånden är så korta på Gotland att vi föredrar att hyra en stuga vid havet och därefter bila eller cykla runt. Man når hela ön ändå.

Vad finns det då att göra på Gotland? Med barnen har vi såklart besökt Kneippbyn, en sorts sommarland med massor av kul att göra för barnen. Kneippbyn, bild lånad från Bo vid havetHotell Kneippbyn resort, bild lånad från Bo vid havet

Lummelundagrottorna är en riktig höjdare, spännande för både barn och vuxna att klättra ned i berget och imponeras av grottornas storlek.

Nära Visby, ca 7 kilometer söderut finns även ett högt utkiksberg som heter Högklint. Kanske lite läskigt om man har väldigt små barn men annars ett riktigt härligt ställe att besöka och beundra halva ön ifrån.

Medeltidsveckan i Visby är riktigt kul att uppleva, våra barn har klättrat på murar, testat bågskytte, smakat på medeltidsmat, spelat medeltidsspel och pysslat. Det är kul att gå och titta på alla utklädda människor och känna av stämningen. Medeltidsveckan brukar vara i augusti och då är det mycket folk på Gotland, med koncentration till Visby. Vill man ha boende på Gotland, nära Visby i medeltidsveckan bör man vara ute i god tid.

Kasta macka på Gotland är kul

Att åka till en strand och bara ägna sig åt att kasta macka är också riktigt kul för små barn. Gärna i kombination med att titta på vackra raukar och klättra runt på dem. Gotlands mest berömda rauk heter ”Kaffepannan” eller ”Hunden” och ligger i Gamle hamn på Fårö. Hit kan man ta sig med bil på småvägar och det finns en parkering en bit ifrån den stora klippstranden. Området är i princip orört utan restauranger, caféer eller affärer i anslutning så det kan vara ett tips att ta med sig egen picknick till Gamle Hamn. Se till att ta med allt skräp tillbaka, i så storslagen natur vill man inte skräpa ned.Rauken kaffepannan
Vår favoritdel av Gotland är nog Fårö. Här är det lite kargare än på andra lummigare delar av Gotland men raukarna ligger tätt här. Dessutom finns här den fantastiska stranden Norsta Auren som är stor, lång och har ljus ända långt in på kvällen. Det finns många ställen att bo på nära och på Fårö.

Norsta Auren, Fårö


I Gotlands län finns många sköna orter att välja på. Vill man ha det lite lummigare så rekommenderar vi Katthammarsvik på östra sidan av Gotland. Här finns en liten hamn, en fin liten sandstrand och en restaurang kombinerat med rökeri där man kan köpa räkor, flundror och otroligt god lax.

I Katthammarsvik finns också Wallins café,  ett femtiotalskafé med gott fika, alltifrån räksmörgåsar till glass, som med fördel intas i den lummiga trädgården runt caféet.

Hyr man stuga så kan man passa på att köpa med sig massor av smarriga gotlandsdelikatesser i form av fisk, lamm, grönsaker och saffranspannkaka och äta själv med utsikt över havet.


Solnedgång över havet, Visby

 Även om det känns långt till sommaren så är det dags att boka sommarsemester nu, i alla fall om ni vill ha er drömstuga!

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar