torsdag 31 december 2015

Hjälp med Takskottning i Stockholm

Idag fortsatte vintern. Takskottning behövs inte ännu, men snö finns i små mängder. Än så länge är vi bara glada att snön har kommit hit till Stockholm.  Vi har skavt av det sista, nästan, i pulkabacken idag. Lite mer snö nu vore välkommet. 

Men för en villaägare är det dock bra med lagom mycket snö. Vissa vintrar har snöskottning verkligen varit ett hästgöra. Vintern 2010 tror jag det var, då hade vi enormt mycket snö här och vi fick ägna oss åt takskottning flera gånger av garagetaket som är ganska platt. Snöröjning innebär ju förstås en del positivt ur träningssynpunkt men med småbarn hemma har man kanske inte riktigt tid just när det behöver skottas.
Vår takskottning 2010 à la gör-det-själv-villaägare. Inte direkt proffsigt 

Vårt bostadshus sticker numera upp rätt mycket över garaget så det fanns en hel del snö som kunde ha brakat ner därifrån medan vi stod på garagetaket och skottade. Hade kanske varit bättre att ta hjälp av någon som vet hur man ska skotta säkert.
Som fastighetsägare är man skyldig att se till att ingen skadas av snö eller is som faller ned från taket. Vårt tak lutar inte ut mot gatan men Om det hade gjort det hade jag definitivt tagit in hjälp för takskottning. Det är inte lätt att som privatperson stå på ett högt tak och skotta. Man har oftast inte sele eller annan fästutrustning som gör att det blir säkert. Jag vet inte ens vad man ska ha för utrustning för att kunna skotta säkert!
För en bostadsrättsförening måste det vara ännu svårare att sköta snöröjning. Takskottning måste i princip köpas in för att snön ska tas bort på ett säkert sätt. Det finns duktiga och auktoriserade företag som kan takskottning och snöröjning. Trots detta tycker jag att det verkar slarvas en del med detta. När man promenerar inne i Stockholm är det rätt ofta man ser halvdåliga avspärrningar på trottoarerna, gjorda med plastband, och kanske en skylt där det står "varning för snöras" eller något liknande. Det känns inte riktigt säker, eller?

Företaget DB Tak i Stockholm är experter på takskottning. De arbetar enligt Entreprenörernas utbildningsprogram Skotta Säkert som garanterar att snöröjningen sker på ett bra sätt. Förutom att tänka på personsäkerhet för personalen som skottar samt civila nedanför på gatan, skottas även taken på ett varsamt sätt. T.ex används gummiklubbor för att vibrera ned snön, samt andra milda verktyg som inte skadar materialen. Sånt tänker man kanske inte på heller som fastighetsägare när man sysslar med snöskottning utan man tager var man haver, helt enkelt.

Med hopp om mer snö längtar jag tills den dag vi behöver hjälp med snöröjning och då vet vi var det finns en bra firma att vända sig till i Stockholm.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar