söndag 10 juli 2016

Bästa sommarfikat- kladdkaka


Nu på semestern blir det mycket tid hemma både med bara familjen och med släkt och vänner som kommer förbi och badar, äter lunch och fikar. Vi åker på utflykter och badar eller bara har picknick på något vackert ställe. Vid alla dessa tillfällen vill man ju ha med sig fika. Dessutom vill man kanske inte tillbringa för mycket tid i köket. Som tur är finns då det perfekta kaffebrödet: kladdkaka
Det är superenkelt att göra en kladdkaka- bara röra ihop mjöl, ägg, smör, kakao, vaniljsocker, en nypa salt och socker och hälla ut i en smord och bröad form. Detta är en ungefärlig beskrivning av det enklaste receptet. Följer man detta, i rätt proportioner mellan ingredienserna, blir det en supergod kladdkaka, förutsatt att man testat in rätt tid och temperatur i ugnen. Detta kan vara lite knepigt eftersom det beror på formens storlek och hur just ens egen ugn fungerar men efter några försök får man till den där perfekta konsistensen. 
En riktigt bra sak med kladdkakor är att de går att variera i oändlighet. Med tillsats av t.ex. riktig choklad, eller varför inte mintchoklad eller dajm, får kakan en ännu mer godisaktig karaktär. Man kan också gå åt det lyxigare hållet med fin mörk choklad. Det går att göra glutenfri kladdkaka för de som inte tål gluten, eller lättare kladdkaka baserad på t.ex. kesella om man vill hålla igen lite på midjemåttet. Kladdkakan behöver inte ens innehålla choklad, det finns goda exempel på t.ex. pepparkakskladdkaka. Massor av fantastiska recept på kladdkaka finns hos my Taste, bara att klicka in och börja baka inför dagens sommaräventyr!

Kladdkaka även för födelsedagsfirande

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar