fredag 30 maj 2014

Mjölkallergi

Vår tredje lille skrutt är allergisk mot komjölksprotein, vilket gör att vi får anpassa vår mat lite här hemma. Jag har också ätit komjölksfri mat medan jag ammade. Det är vanligare än man tror med mjölkallergi när man börjar prata om det med andra föräldrar. Ofta växer mjölkallergin bort när barnen blir äldre. Vi vet inte om lillpluttens allergi har försvunnit men ska kolla det hos en allergiläkare som vi varit hos tidigare när allergin konstaterades.

Vi upptäckte lillebrors mjölkallergi i samband med att han skulle börja äta annan mat än bara modersmjölk. Han kräktes och fick ont i magen samt fick stora röda utslag i ansiktet. Genom att läsa innehållsförteckningar på den gröt vi gav bebisen förstod vi att det troligtvis var komjölk han inte tålde och sedan fick vi hjälp av BVC att få remiss till allergiläkare som konstaterade allergin.

Nu kör vi med mjölkfri välling, mjölkfritt margarin, havregrädde och annat till bebisen. Det fungerar bra. Det var inte helt lätt att hitta en bra mjölkfri välling och komjölksfri mjölkersättning hade också varit rätt svårt att hitta om vi hade behövt det.

På en norsk sida om komjölkallergi kan man läsa om hur allergin yttrar sig och vad man ska tänka på. Där finns även mjölkfria produkter man kan köpa. Man bör alltid kolla med BVC och läkare först eftersom barnet kan må rätt dåligt av mjölkallergin, vår lille plutt mår bra nu men om vi inte hade förstått att han var allergisk så hade det nog inte varit så roligt för hans stackars lilla mage.

Om du vill läsa mer om komjölkallergi, titta in HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar